Când vorbim despre vise, nu putem să nu ne gândim la Sigmund Freud și la celebrul său „Die Traumdeutung” (Interpretarea viselor), care a revoluționat concepția despre Om în anul 1899. De atunci, metodele psihanalitice au evoluat și au apărut noi tipologii de gândire .

Conform lui Freud, visele sunt o punte între sfera conștientă a Omului și inconștient. Potrivit lui Freud, visele au atât un conținut clar (adică ceea ce visăm), cât și unul simbolic, care constituie mesajul propriu-zis al materialului oniric. Pe scurt, Freud consideră că visele sunt un „voal” pus pe conținutul real al mesajelor inconștiente. Inconștientul generează impulsuri și dorințe reprimate, care ar găsi o reprezentare distorsionată care trebuie înțeleasă și interpretată.

Ceea ce afirmă toate teoriile despre vise este faptul că nu trebuie să rămânem doar la ceea ce este vizibil, adică să nu limităm analiza visului doar la acel subiect sau la episodul visat. Pentru a înțelege sensul unui vis, trebuie să țineți cont de un lucru: sensul profund al unui vis nu este niciodată univoc, ci se schimbă în funcție de cine este visătorul. Este adevărat că un vis poate fi interpretat în legătură cu persoana care l-a avut, dar este, de asemenea, adevărat că putem identifica unele simboluri care sunt aproape universale și care pot aduce puțină lumină asupra ceea ce se întâmplă în timpul nopții stunci când visăm:

·       Baghete, stâlpi și obiecte ascuțite sunt amintiri legate de masculinitate

·       Apa, ce poate apărea frecvent în vise, poate fi interpretată ca energie fizică naturală sau inconștientă

·       Visul legat de un foc poate fi conectat de dorința de a „arde” și, prin urmare, de a distruge ceva, ceva de care vrem să scăpăm

·       Visarea unui animal este adesea legată de partea ”sălbatică” a visătorului

·       Căderii dinților în vis este cel mai probabil un semn de nesiguranță

·       Formele goale, îmbrățișările, căldura și bunătatea sunt legate de feminitate

·       Visarea unui accident înseamnă simbolizarea unui blocaj sau o întrerupere

·       Unul dintre cele mai frumoase vise - cel al zborului - este asociat caracteristicilor zborului: ascensiune, creștere, libertate.

Dacă luăm în considerare unele legende și credințe adesea foarte vechi, vom descoperi că visarea a inspirat întotdeauna ființele umane din întreaga lume, ce i-au atribuit din vechi timpuri valoarea prezicerii viitorului.