Stresul provoacă probleme și ne afectează somnul. Este un fapt cunoscut acest lucru.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Colegiul King din Londra, două din cinci persoane din Regatul Unit al Marii Britanii au prezentat tulburări de somn în timpul pandemiei Covid-19. „Există o relație clară între stresul crescut și lipsa somnului:  53% dintre persoanele care sunt supuse stresului au probleme cu somnul”- spune profesorul Bobby Duffy, șeful cercetării la Institutul Policy al Colegiului King. „În timpul stării de urgență, oportunitatea de a trage un pui de somn a crescut considerabil. În același timp, totuși, a crescut și posibilitatea de a fi trezit din cauza unor sunete sau mișcări bruște. În aceste condiții, colecția de vise crește și se intensifică. De fapt nu visăm mai mult, dar avem tendința să ne amintim mai bine visele, deoarece orele de somn pe care le avem au crescut și ele. Mulți oameni se confruntă cu un fenomen nou, cunoscut sub numele de vise pandemice”.

Conform cercetărilor, ceea ce vedem în vise este legat de starea noastră de spirit în timp ce suntem treji. Elaboram amintiri intense, perioade de stres și emoții în faza REM. Visele noastre sunt adesea rodul unui fel de „redare” a realității. Oricine a trebuit să lucreze în condiții deosebit de critice știe că viața de zi cu zi poate avea repercusiuni asupra somnului nostru noaptea.

Naveen Cavale, un renumit chirurg plastic la Spitalul Colegiului King, a subliniat faptul că nu a avut niciodată probleme cu somnul, decât atunci când a fost invitat în Gaza ca medic asistent și a trebuit să trateze rănile cauzate de bombe. Situația dificilă, combinată cu călătoria care l-a adus din Israel la Gaza, l-a determinat pe doctor să aibă probleme cu somnul sau să viseze des incendii și explozii cu bombe.

Unele persoane sunt capabile să doarmă în orice condiții și să folosească somnul ca un element de inhibare pentru a-și curăța mintea de unele gânduri tulburătoare, în timp ce alții, în schimb, nu sunt în stare să se relaxeze din cauza emoțiilor care „le invadează” viața de zi cu zi.

Subconștientul este, până la urmă, o descoperire fără sfârșit. La fel cum sunt și visele.