În imaginația celor care nu fac parte din, să zicem, generația „nouă”, saltelele trebuie să fie tari, să aibă arcuri și rareori contează aspectul. În zilele noastre, salteaua a devenit esențială pentru un stil de viață bun și este asociată cu sănătatea, bunăstarea, tehnologia, designul și ... nu, nu mai există arcuri incomode.

Iată câteva sfaturi pentru prelungirea duratei de viață a saltelei dumneavoastră:

Întreținerea saltelei necesită o aerisire constantă

Întreținerea saltelei începe dimineața, în momentul în care ne trezim. Este esențial să deschideți larg fereastra pentru o aerisire bună, care nu numai că asigură mai mult aer și oxigen în cameră, dar permite și saltelei să împiedice apariția umidității și cu ea a mucegaiului. Deschiderea ferestrelor și înlăturarea lenjeriei de pe pat ar trebui să devină un obicei zilnic. Dacă este posibil, patul trebuie lăsat descoperit până seara. Dacă nu, ar trebui să fie aerisit dar nu mai puțin de 10-15 minute zilnic.

Baza patului și somiera cu lamele ar trebui să aibă suficient spațiu pentru a permite aerului să circule pe sub saltea, nu trebuie să existe nimic sub pat și, dacă este posibil, să se faciliteze lumina soarelui să pătrundă în cameră (de preferință nu în lunile foarte călduroase pentru a evita orice deteriorarea țesăturilor).

Întreținerea saltelei necesită o atenție deosebită pentru țesături

Pentru a păstra frumusețea și calitatea țesăturilor care acoperă salteaua pentru o lungă perioadă de timp, este bine să folosiți întotdeauna o protecție de bună calitate pentru saltele. Cele mai recomandate țesături pentru acoperirea saltelei, cearșafuri, huse și lenjerii de pat sunt cele confecționate din fibre delicate, eventual ce nu au fost tratate cu substanțe chimice. Având materiale textile delicate, fără substanțe nocive, evitați apariția erupților, pielea respiră iar pe suprafața saltelei nu apare acea scămoșare iritantă, denumită din punct de vedere tehnic „pilling”.

Întreținerea saltelei necesită o curățare periodică

Când este necesar să vă curățați salteaua, vă recomandăm să folosiți un aspirator puternic, cu o perie atașată, pentru a îndepărta praful de pe partea superioară și inferioară a saltelei. Dacă nu aveți aspirator, folosiți o perie cu peri moi.

În funcție de eticheta instrucțiunilor de curățare, fie puteți curăța husa la un centru de curățătorie, fie o puteți spăla la mașină. În mod alternativ, ștergeți țesătura exterioară cu o cârpă umezită cu apă și bicarbonat de sodiu, având grijă să se usuce bine zonele umezite înainte de a acoperi salteaua cu protecție sau cearceaf.

În cazul în care este necesară o curățare mai amănunțită pentru petele încăpățânate sau o dezinfectare (care trebuie efectuată profesional cel puțin o dată la 2 ani), este bine să apelați la un profesionist specializat, rugându-l să urmeze instrucțiunile de pe etichetă.

Întreținerea saltelei necesită întoarceri periodice

La fiecare 30 de zile, ar trebui să rotiți salteaua la 180 ° pentru a evita posibile deformări. În funcție de instrucțiunile saltelei, este posibil să fiți nevoit să întoarceți salteaua, alternând între „partea de jos” și „partea superioară”, la fiecare șase luni.

Întreținerea saltelei are legătură și cu camera în care este folosită

O saltea bună folosită în condiții improprii ale camerei în care se află riscă să se deterioreze. Dacă tocmai ați achiziționat o saltea nouă, verificați să nu existe mucegai pe pereți sau pe mobilierul din dormitor. Totodată  evitați temperaturi excesiv de ridicate sau scăzute în cameră. Pe scurt, dacă tocmai ați achiziționat o saltea nouă, ar putea fi o opțiune (sau chiar necesar) să curățați pereții și chiar întreaga cameră, inclusiv mobilierul, pentru a vă bucura de un somn relaxant și odihnitor.

Întreținerea saltelei: lucruri de evitat

Pentru a vă bucura cât mai mult timp de salteaua dumneavoastră și pentru a vă asigura că îi prelungiți durata de viață, evitați să o transformați în:

-           o trambulină pentru joaca celor mici

-           un suport pentru călcatul rufelor

-           un stand pentru depozitarea obiectelor grele

Acestea fiind spuse, în mod firesc, nu toate saltelele sunt capabile să ofere același sprijin ferm și moale și suport ergonomic pentru corp. Nu toate, dar ... la iSleep găsiți modele care să satisfacă toate aceste cerințe!