Vara este anotimpul bucuriei de a sta întinși la soare pe plajă sau al scufundărilor în apa mării, al zilelor lungi însorite și al temperaturilor câteodată insuportabile. Pentru unii dintre noi însă, căldura mare îngreunează somnul, o problemă pe care specialiștii o numesc insomnie de vară. Ce este aceasta mai exact?


Somnul și căldura

Ciclul somn-veghe al unei persoane este dat de mai mulți factori, cum ar fi lumina soarelui, temperatura exterioară sau rutina sa zilnică.

Ritmurile circadiene, care sunt responsabile pentru reglarea ciclului somn-veghe al organismului, sunt ele însele influențate de factori interni, cum ar fi producția de hormoni precum serotonina și melatonina și factori externi precum mediul nostru și nivelul de luminozitate, zgomot și temperatură.

Potrivit unui studiu realizat de Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM), o temperatură ridicată în dormitor nu favorizează un somn adecvat și mai degrabă face ca o persoană să doarmă mai dificil și mai puțin plăcut. Pentru a dormi bine, temperatura trebuie să fie sub 18°C. Temperatura corpului unei persoane tinde să scadă atunci când adoarme, iar o cameră răcoroasă ne ajută să dormim mai bine.

Pe lângă dovezile științifice că temperaturile ridicate nu sunt propice pentru un somn adecvat, alți factori pot afecta negativ nevoia fiziologică de somn a unei persoane în timpul verii, cum ar fi:

  • viața de noapte
  • insectele cum ar fi tânțarii
  • modificări ale orei de consumare a mesei
  • consumul crescut de alcool
  • expunere diferită la lumina soarelui


Toți acești factori influențează ritmul nostru biologic și, în consecință, și faza noastră de reîncărcare, care este asigurată în mod natural de somn. Cu toate acestea, este posibil să combateți insomnia de vară aplicând câteva măsuri simple.


Sfaturi pentru a depăși insomnia de vară


Primul lucru este să fim atenți la ceea ce mâncăm:

  • limitați alimentele grele, mai ales înainte de culcare, pentru a nu vă suprasolicita sistemul digestiv
  • evitați să consumați prea multe stimulente precum cafeaua, ceaiul și băuturile energizante
  • evitați consumul excesiv de alcool, deoarece vă afectează ciclul somn-veghe și reduce considerabil calitatea somnului.
  • mentineti-vă hidratat consumând cel puțin 2 litri de apă pe zi
  • nu utilizați smartphone-uri și computere și nu vă uitați la televizor cu mai puțin de 1 oră înainte de a merge la culcare, deoarece aceste dispozitive afectează secreția de melatonină

Pentru a vă ajuta să dormi mai bine puteți să luați suplimente pe bază de melatonină (la sfatul medicului) și să beți ceaiuri liniștitoare din plante, în special valeriană și mușețel, pentru a vă ajuta să vă relaxați și să restabiliți ciclul adecvat somn-veghe.

Pentru a vă ajuta să luptați împotriva căldurii care vă împiedică să dormiți bine, isleep vă oferă salteaua CoolComfort și perna CoolComfort, ce au un material care menține senzația de răcoare și previne transpirația neplăcută din timpul nopții.